Digitalisera gamla s/v bilder

I dessa corona-/karantäntider har jag ägnat en massa tid till att börja digitalisera gamla ”analoga” bilder. Började med att köpa mig en filmskanner av märket plustek. Därefter leta och välja ut såväl diabilder som gamla svart/vita negativ.

Initialt använde jag rätt mycket tid att gå igenom ett antal diabildslådor. En del rena familjebilder sparades, men hitintills har jag kastat ca 1700 diabilder. Och då är inte hälften genomgågna. Inser att barnen inte kommer att ha något större intresse för mina naturstudier på korniga småbildsdior i framtiden. Fortsätter nästa år att städa bort fler.

De svartvita negativen är egentligen bra mycket intressantare. Svartvitt är lite mer klassiskt. Tyvärr var jag som yngre väl slarvig med framkallning och eftervård av negativen. En del är helt OK, men andra är otroligt dammiga (damm som torkat in i emulsionen) och eller repiga. Det betyder att restaurerringsarbetet blir rejält tidsomfattande. Bifogade bilder är från vårt första midsommarfirande i Danmark eller Sankt Hans aften som det heter där. Firas alltid den 23 juni oavsett veckodag.

I våra ögon ett patriotiskt firande. Och på något sätt en blandning av vår valborgsmässoeld, påsk- och midsommarhelg. Musikkårer i röd/vita uniformer, lekar, mat utomhus med grillning, stort bål med en häxa överst och väldigt mycket sång.

De här bilderna är tagna 1989 i Dronninglund som ligger på Jyllands ostkust, några mil söder om Fredrikshamn. Två av bilderna var i ett någorlunda OK skick och tog kanske inte mer än ca 30 min var att snygga till. Bilden med den lille trumslagarpojken tror jag tog över tre timmar. Att se skillnaden mellan det totalförstörda negativet till att få iordning en tillräckligt bra och minnesvärld bild känns rätt bra. Ett vettigt sätt att använda dagens självvalda karantän tid till.
Lasse

En tanke om “Digitalisera gamla s/v bilder”

Kommentarer är stängda.