Prismas månadsmöte mars

Mars månadsmöte i Prisma, med ett 25-tal deltagare blev som vanligt en trevlig tillställning. Seppo Remes hälsade alla välkomna och lämnade en kort rapport om vad som är på G inom föreningen, bl.a. undersöks möjligheterna om att få en egen ändamålsenlig lokal. Dessutom är årets konstrunda på G, där alster från Bildgruppen Prismas medlemmar skall visas i ABFs lokaler i Eldsbodahuset. Seppo påminde också om projektet att fotografera Hallstahammars föreningsverksamhet. Resultatet skall visas på Biblioteket i Hallstahammar under veckorna 42 – 44.

Mikael Larsson, medlem i Naturfoto Västmanland och kvällens enväldige jury i månadstävlingen på temat ”Orört” presenterades av Bildgruppen Prismas medlem Mikael Larsson. Men som vanligt så var det också intressanta bildvisningar på programmet.

Först ut på plan var Lasse P med en underbar bildvisning, och med en intressant och trevlig muntlig berättelse kring sin och Ullas resa till Andalusien med deras besök i byar och städer runt om i området. Inte minst fick Lasses beskrivning av deras kulinariska upplevelser det att vattnas i munnen på oss och en och annan fick nog en längtan till vita spanska byar i ett varmare och skönare klimat…

…därefter var det Mats K som berättade att han har fått tag i bilder från Gustav Åhmans gamla glasplåtsarkiv och han visade några bilder på hur det såg ut i Åhmans ateljé på den tiden. Mats hade även skannat in några av Gustav Åhmans bilder från glasplåtsarkivet som han visade upp, vilken skärpa det var på bilderna från den tiden!

Om Fotograf Gustav Åhman:
År 1917 öppnade Åhman egen ateljé i Kolbäck. Den 6 juni 1924 brann hans lokal ner och alla foton förstördes. Redan samma år började Gustaf Åhman bygga en ny och mera ändamålsenlig ateljé med en stor glasvägg mot öster. Här fotograferade han i polyfotoformat, både vuxna och barn. Han cyklade också ofta ut på uppdrag som födelsedagsfirande, trafikolyckor, skolklasser, företagsfoton och begravningar. Det blev en del plåtar, närmare 20 000, under hans 44 år som fotograf. Ända fram till sin död 1969 då han var 84 år, använde Åhman glasplåtar i ateljén och det var han nog ganska ensam om. De allra flesta ateljéfotografer övergav glasplåtarna på 40-talet.

Månadens fototävling hade som sagt temat ”Orört” och det blev många inlämnade bidrag trots ett något svårtolkat tema. Men kvällens jury, Mikael Larsson gjorde ett gott arbete i att ta fram månadstävlingens vinnare, som blev hans namne från Prisma, Mikael Larsson.

Mikael Larsson avtackades med en Prisma för ett bra juryjobb och Prismas Mikael Larsson fick ta emot en välförtjänt Grattisprisma av Eva-Lena.