Workshop med Anders Geidemark

Vilken dag! …Tack Anders Geidemark för att du delade med dig av allt ditt kunnande om natur, kultur, historia och naturbilder.

Aros FK och Bildgruppen PRISMA var inbjudna till Workshop med Anders Geidemark i Kyrkbacksgården i Västerås mellan kl 9.00 och 15.00 den 8 februari och det blev en dag som vi sent kommer att glömma…

…dagen började med Anders underbara bildspel "På havets våglängd" - Ett bildspel om vingar och vågor utmed Nordiska stränder.

…dagen började med Anders underbara bildspel "På havets våglängd" - Ett bildspel om vingar och vågor utmed Nordiska stränder.
…dagen började med Anders underbara bildspel ”På havets våglängd” – Ett bildspel om vingar och vågor utmed Nordiska stränder.

Anders3

…ett annat uppdrag som Anders fått, var att göra ett bildspel om "Strömsholms naturreservat" där Hallstahammars kommun var uppdragsgivare tillsammans med bl.a. Ridskolan Strömsholm. Det bildspelet finns bl.a tillgängligt för allmänheten i Knytpunkten som ligger på stallbacken i Strömsholm intill "Markan"…bildspelet avspeglade tidsepoken ända från istiden till nutid med vackra vyer från ekbackarna, slottet och ridtävlingarna på Österängarna…

…ett annat uppdrag som Anders fått, var att göra ett bildspel om ”Strömsholms naturreservat” där Hallstahammars kommun var uppdragsgivare tillsammans med bl.a. Ridskolan Strömsholm. Det bildspelet finns bl.a tillgängligt för allmänheten i Knytpunkten som ligger på stallbacken i Strömsholm intill ”Markan”…bildspelet avspeglade tidsepoken ända från istiden till nutid med vackra vyer från ekbackarna, slottet och ridtävlingarna på Österängarna…

strömsholm

…Anders ägnade stor del av tiden till att ingående förklara bildkomposition med utgångspunkt från bl.a. Gyllene Snittet - 3 och 4 delning av bildytan - bildrikning samt kamerateknik där han förbjöd oss allt använda kamerans läge A. Han förordar i stället att vi som fotografer ska ta kommandot över kameran genom att själv bestämma inställning av slutartider och ställa in bländaren manuellt. Detta för att man som fotograf ska planera sin bild och tänka igenom vad man vill uppnå med bilden och vilket budskap man vill förmedla till betraktaren. Då ska vi själva styra över skärpedjupet – om det ska vara kort eller långt.

…Anders ägnade stor del av tiden till att ingående förklara bildkomposition med utgångspunkt från bl.a. Gyllene Snittet – 3 och 4 delning av bildytan – bildrikning samt kamerateknik där han förbjöd oss allt använda kamerans läge A. Han förordar i stället att vi som fotografer ska ta kommandot över kameran genom att själv bestämma inställning av slutartider och ställa in bländaren manuellt. Detta för att man som fotograf ska planera sin bild och tänka igenom vad man vill uppnå med bilden och vilket budskap man vill förmedla till betraktaren. Då ska vi själva styra över skärpedjupet – om det ska vara kort eller långt.
…på dagens workshop guidade Anders oss igenom hur man bygger upp ett bildspel från idé - bekräftelse - uttryckssätt - visualisering. Anders utgår ofta från den musik han har valt ut och som han anser utgöra 50% av hur betraktaren upplever bildspelet. Bildidéns mantra/tema ska återkomma och det får sen styra bildvalet och tempot i uppbyggnaden så att det följer musiken; med intro - verser - refrängen - solo - finalen. Vi fick också lära oss att det är viktigt att skapa ett enkelt bildspel som gör det lätt för betraktaren att följa med i bildrytmen och uppleva den känsla vi vill förmedla med vårt bildspel.
…på dagens workshop guidade Anders oss igenom hur man bygger upp ett bildspel från idé – bekräftelse – uttryckssätt – visualisering. Anders utgår ofta från den musik han har valt ut och som han anser utgöra 50% av hur betraktaren upplever bildspelet. Bildidéns mantra/tema ska återkomma och det får sen styra bildvalet och tempot i uppbyggnaden så att det följer musiken; med intro – verser – refrängen – solo – finalen. Vi fick också lära oss att det är viktigt att skapa ett enkelt bildspel som gör det lätt för betraktaren att följa med i bildrytmen och uppleva den känsla vi vill förmedla med vårt bildspel.

 Bland Anders rika produktion av bilder finns också två egna böcker; ”Stigen ur hav - av vingar skuggad” och ”Allen - Bilder av ljus och mörk ensamhet”.

Bland Anders rika produktion av bilder finns också två egna böcker; ”Stigen ur hav – av vingar skuggad” och ”Allen – Bilder av ljus och mörk ensamhet”.

 Anders varma och generösa engagemang smittade verkligen av sig och vi gick hem efter en mycket inspirerande och stimulerande work shop.

2 tankar om “Workshop med Anders Geidemark”

Kommentarer är stängda.